DE BERM ZWERFAFVALVRIJ!

De berm zwerfafvalvrij!

Troep Troopers Eindhoven is samen met Schouders Onder Schoon op zoek naar de meest vervuilde berm van Eindhoven! Help jij ons mee? Stuur je foto of video naar info@troeptroopers.nl, zet in de onderwerpregel BERM. De meest vervuilde berm verdiend een award en wordt opgeruimd. Houd altijd de verkeersveiligheid in de gaten en de Algemene Plaatselijke Verordening betreft betreden bermen.

Toelichting

De bermen van onze wegen, vaarwegen en spoorlijnen beslaan een netwerk van zo’n 1.500 km2. Dat is de helft van het volledige natuurnetwerk in Nederland! In deze bermen leven tal van planten- en diersoorten zoals bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen, allerlei vogelsoorten en (woel)muizen. Maar dat is niet alles wat je vindt. Verpakkingen van bijvoorbeeld fastfoodketens maar blikjes, flesjes, peuken, etensresten. Eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken ligt er. We behoren de berm niet langer als dumpplek voor zwerfafval te zien maar daarvoor in plaats als het leefgebied van planten en dieren. Door van de berm een stukje beschermd natuurgebied te maken hopen de initiatiefnemers dat te bereiken.

Beschermde Berm

Op Schouders Onder Schoon staat het volgende te lezen: “Het gedrag van automobilisten is te verklaren, aldus de gedragsexperts van Fama Volat: ‘De berm wordt ervaren als een stukje niemandsland. Als we onderweg dan toch van ons afval af moeten, dan maar op een plek waar we niemand tegen de borst stuiten.’ Met de aanduiding van Beschermde Berm verandert de berm van niemandsland naar een erkend en beschermd stukje natuurgebied.

De gedragsexperts: ‘Automobilisten zijn bekend met het bruine bord – in stijl van de Werelderfgoed-borden – en in een beschermd natuurgebied gooi je niet zomaar een prulletje op de grond. Ons brein maakt schonere associaties bij een natuurgebied.’ Het initiatief Beschermde Berm sluit volledig aan bij het VN-akkoord over biodiversiteit: in 2030 moet minstens 30% van de aarde beschermd gebied zijn.”

Gedragsverandering

Wat voor een schone buurt geldt, geldt ook voor een berm. Vuil trekt vuil aan. Door bermen schoon te maken én te houden, worden hopelijk weggebruikers gestimuleerd om minder afval op straat en/of berm/groenvoorziening te gooien. Uiteindelijk hebben we minder zwerfafval zelf in de hand!