1e Eindhovense Plandeldag

De 1ste Eindhovense Plandeldag, een coproductie van Troep Troopers Eindhoven en de landelijk opererende Plandelman, was jongstleden zaterdag 14 september een groot succes. De opkomst was boven verwachting, met meer dan zestig deelnemers. De Eindhovense plandelaars kregen overigens versterking uit alle hoeken van het land: van een delegatie uit Venlo tot een vertegenwoordiger van Bakel-Gemert Schoon tot een Utrechtse studentenclub.

De feestelijke, met zon overgoten, dag werd geopend door wethouder Rik Thijs die symbolisch het eerste stukje zwerfafval met zijn grijper opraapte. De lezing van activist/onderzoeker Dirk Groot, die onder het alias Zwerfinator medeverantwoordelijk is voor de introductie van statiegeld op flesjes en blikjes, in het Parktheater Eindhoven werd massaal bezocht. Toegang tot deze en andere activiteiten, zoals het springkussen, was voor de opruimhelden gratis, net als de ijsjes van La Toscana ijs en de koffie van Dafeïne coffee.

We kijken terug op een geslaagd evenement, dat naar meer smaakt. De inzet van de vrijwilligers maakte het een grandioos succes. Maar het evenement was in deze vorm ook niet mogelijk geweest zonder de medewerking en bijdragen van Parktheater Eindhoven, de Wim van Eoornemuziekkiosk, de Philips Fruittuin, en natuurlijk Samen voor Eindhoven, Ergon en Gemeente Eindhoven. “Samen staan we sterk, en kunnen we een nog groter publiek bereiken”.