Op zaterdag 6 juli is het Plastic PeukMeuk-dag in Nederland.

In het hele land komen op 6 juli opruimhelden in actie om peuken te rapen én te tellen, van Amsterdam tot Apeldoorn en van Vlissingen tot Vlieland. Alle initiatieven zijn terug te vinden op de interactieve Google Map. Ook in Eindhoven gaan opruimhelden aan de slag.

Zij verzamelen om 13:30 bij het standbeeld van Meneer Philips op de Markt en zullen in 90 minuten zoveel mogelijk sigarettenfilters uit de Eindhovense binnenstad opruimen. Iedereen mag en kan aansluiten, wel handig als jezelf tuinhandschoenen en een blik meeneemt. Een aantal troeptroopers met een “peukenzuiger” zullen ook in het centrum aanwezig zijn. Ga je liever in je eigen buurt aan de gang? Gewoon doen! Samen gooien we de peuk erin!


Waarom meedoen op Peuk Meuk Dag?

In Nederland worden elk jaar zo’n 10 miljard sigaretten verkocht. Naar schatting belanden twee op drie peuken niet in de asbak, maar op straat, in de natuur of in het water. Dat betekent concreet: dagelijks een vrachtwagenlading vol aan peuken! Als je dan weet dat uit onderzoek van CE Delft blijkt dat één enkele peuk tot 1.000 liter water kan verontreinigen dan kunnen we met recht spreken van een onzichtbare milieuramp en daarom komen we in actie op de Plastic PeukMeuk-dag 2024 (internationaal: No Butts Day 2024)! Vorig jaar stond de teller na de actiedag op 600.000 peuken opgeraapte peuken. Gaan we dit trieste aantal dit jaar verbeteren?


Gooi niet je sigarettenfilter op straat

De sigarettenfilter is klein maar absoluut niet onschuldig. Ze zijn bijna allemaal gemaakt van celluloseacetaat, een kunststof die uit elkaar valt in vervuilende microplastics. Daarnaast lekt een peuk enorme hoeveelheden toxische stoffen die het bodem- en waterleven verstoren. De sigarettenfilter is, in aantal, de grootste vorm van plasticvervuiling wereldwijd. De onvrede over peukenvervuiling wordt steeds groter, zowel in de politiek als de samenleving. Daarom groeit het draagvlak voor een verbod op sigarettenfilters. Niet een verbod op roken want dat beslis jezelf maar hopelijk zet bovenstaande je wel aan het denken en gooi je niet langer achteloos je sigarettenfilter op straat maar gebruik je bijvoorbeeld een zakasbakje.


Het Peukenmeisje

PeukMeuk-dag wordt al sinds 2019 georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, met Het Peukenmeisje Bernadette Hakken als boegbeeld. Het Plastic Peuken Collectief is een landelijk samenwerkingsverband van tientallen milieuorganisaties en bedrijven. Het collectief wordt ondersteund door honderden individuele peukenrapers en een groeiende groep ambtenaren en politici. Belangrijkste partners uit de milieubeweging: Stichting De Noordzee, Het Peukenmeisje, Plandelman, GoClean en Fair Resource Foundation.

Je kunt Troep Troopers Eindhoven ook volgen via Facebook of Instagram